WPA 2 Veiligheid: schijn of werkelijkheid
Het was weer eens zover: onderzoekers hebben een lek ontdekt in de WPA2 WiFi verbindingen tussen uw router en access point. Het wordt breed uitgemeten in de kranten en als je de berichten moet geloven breekt er bijna wereldpaniek uit. Of toch niet?
Als IT bedrijf hebben wij onze klanten al na 1 dag een bericht gestuurd, dat we het lek voor hen hebben gedicht. We hebben een software update van routers, switches en access points aangezet en het probleem was verholpen. De meeste klanten van ons hebben er niet eens weet van gehad dat er een probleem was met hun WiFi-netwerk en dat er een lek zou zijn.
Was het dan wel zo erg? Als ik eerlijk met u ben: nee. Dagelijks lopen we met onze mobiele telefoon door de stad, of mooi gezegd ‘openbare ruimte’ en worden we constant, zonder dat we het in de gaten hebben, via onze WiFi verbinding in contact gebracht met ‘open’ netwerken. Hierdoor lopen we eigenlijk met ons privé telefoonboek (en andere telefooninhoud) te zwaaien en kan iedereen die kwaad wil meekijken. Hier hoor je niemand over. Waarschijnlijk omdat we die openstaande WiFi wel handig vinden en we overal internet willen hebben en onze email continue willen ontvangen. O en de whatsapp’jes natuurlijk.
Was er dan helemaal niks aan de hand? Jazeker wel. Vooral voor bedrijven die persoonsgegevens verzamelen kan een lek zeer schadelijk zijn. Naast reputatieschade is er ook nog de Wet op Datalekken, die bedrijven verplicht, zodra ze hebben geconstateerd dat er data uit hun systemen is gelekt, dit door te geven aan de overheid. Als hun systeem niet goed beveiligd is geweest, kan de overheid een (forse)boete opleggen.
Oké, er was geen paniek. Er was echter wel alle reden om op treden en het lek zo snel als mogelijk te dichten. Het laatste wat je wil als bedrijf, is de deur openzetten voor kwaadwillenden die gegevens bij je komen halen. Alle reden om steeds weer kritisch te kijken naar de beveiliging van je systemen en netwerk. Zorg er voor dat je een vertrouwd iemand hebt die voortdurend je systemen en netwerken bewaakt en helpt als er weer eens ‘paniek’ uitbreekt.
Desktop, laptop of tablet?
Het was onlangs (januari2017) weer in het nieuws; er zijn weer minder desktops verkocht. Wat als je voor de keuze staat om een nieuwe computer aan te schaffen. Maak je een keuze op inhoud (specificaties van de computer), ga je voor het uiterlijk, handzaamheid of degelijkheid? Kies je op gevoel of ga je voor de harde cijfers?
Tegenwoordig kan je een laptop aanschaffen die net zo snel is als een desktop of vergelijkbare specificaties heeft. In tabletvorm kan dit nog niet, maar dat is een kwestie van tijd. De specificaties zijn dus geen goed uitgangspunt meer om te kiezen. Daarnaast is een laptop of tablet handzamer dan een desktop. En het uiterlijk is tegenwoordig zowel van een laptop als desktop van eenvoudig tot spectaculair. Voorheen was nog wel eens argument dat de aansluitmogelijkheden op een desktop groter zijn dan een laptop, maar tegenwoordig gaat steeds meer via WiFi of Bluetooth.
Wat dan, zult u zich afvragen. Eigenlijk maakt het nauwelijks meer verschil of u een laptop of een desktop koopt, tenzij u up-to-date wilt blijven wat hardware en techniek betreft. In een desktop is het nu eenmaal een stuk makkelijker om onderdelen te vervangen dan in een laptop. Vooral de laatste nieuwe laptops zijn gebouwd om nooit meer ‘open’ te hoeven, zodat het vervangen van onderdelen of toevoegen van geheugencapaciteit een hele toer is.
U zult zich daarnaast moeten afvragen wat voor gebruikersgemak u wilt en wat u prettig vindt werken. Het werken met een laptop zorgt er automatisch voor dat u naar beneden kijkt en relatief dicht op het beeldscherm zit. Met een los beeldscherm lost u dit weliswaar op, maar het zijn wel extra kosten. Ook een los toetsenbord of muis is vrij eenvoudig te gebruiken bij een laptop. Het aantal uren dat u denkt door te gaan brengen achter uw computer is dan ook zeker een punt ter overweging.
Dan blijft het tablet en tegenwoordig de hybride laptop (tablet en laptop in 1), over. De nieuwe generatie tablets kunnen multi-tasken. Je kan dus meerdere venster open hebben staan. Ook komen er meer laptopschermen die reageren op aanraking. Hiervoor geldt eigenlijk hetgeen hierboven al staat vermeld: hoeveel uur wil je achter jouw computer doorbrengen. Dan worden houding en gemak al gauw een doorslaggevende factor.
IOT; wat is dat?
Je komt het steeds vaker tegen I – O – T ofwel Internet Of Things, maar wat is dit nou eigenlijk? Om heel kort te zijn: alles dat op de een of andere manier verbonden kan zijn met internet. Oh, zal je denken, dus computers, laptops, smartphones en tablets. Maar dan mis je nog een heleboel.
Tegenwoordig kan bijna ieder apparaat op de een of andere manier verbonden zijn met internet. Dat kan via een draad (utp-kabel) of draadloos via WiFi of GSM signaal. Als een apparaat eenmaal verbonden is met internet, dan kunnen er via dat apparaat allerlei gegevens verzameld worden. Laat ik eens een heel voor de hand liggend voorbeeld nemen: beveiligingscamera’s. Overal in de stad, op snelwegen, industrieterreinen en bijvoorbeeld bouwterreinen kom je ze tegen. En ze zijn bijna allemaal met internet verbonden! Sargaosso.nl heeft in 2013 een inschatting genaakt dat er al snel zo’n miljoen camera’s in Nederland hangen. Ja, en dat was in 2013. Het is nu 2016 en deze ontwikkeling heeft een grote vlucht genomen, dus ik schat in dat het aantal op zo’n 1,5 miljoen of meer uitkomt. Een groot deel van deze camera’s zijn via internet te bekijken.
Er zijn echter meer apparaten die gegevens verzamelen en doorsturen naar de maker of de exploitant van het apparaat. Een goed voorbeeld hiervan is de thermostaat Nest. Het ding werkt via internet en je kan op afstand de temperatuur in je woning regelen. Maar het ding doet nog meer. Via de thermostaat wordt redelijk zichtbaar wanneer de verwarming aanstaat, op hoeveel graden en ook wanneer niet. Indien over een langere periode gegevens verzameld worden kan je zo patronen zichtbaar maken. Met het apparaat zijn nog meer toepassingen mogelijk en zo wordt er informatie over jouw gedrag verzameld.
Tegenwoordig kunnen koelkasten, tv’s, muziekapparatuur, wasmachines, vriezers en keukenapparatuur verbonden zijn met internet. Steeds meer auto’s zijn permanent verbonden met internet. Je mag van mij zelf weten hoe je hier over denkt. Als ICT man heb ik wel mijn bedenkingen bij de veiligheid en de beveiliging. Een computer kan relatief eenvoudig gehackt worden. Wat als ze dit met mijn verwarming doen en ik ineens een paar honderd euro moet overmaken aan een boef die mijn verwarming niet aan wil zetten. Of mijn auto op afstand blokkeert!
Het Internet Of Things kan ons leven aangenamer maken en zal meer en meer invloed in ons dagelijkse leven gaan krijgen. Dit is prima, maar voorzichtigheid is geboden en een goede beveiliging onontbeerlijk. Dat dit voor het gemiddelde MKB-bedrijf, ZZP of particulier lastig te beoordelen is begrijp ik. Schakel op tijd een expert in, is mijn advies!
Is jouw computer ook zo langzaam?
Iedereen loopt er vroeg of laat tegenaan: een langzame computer. Je ergert je aan de lange tijd die het duurt om een programma te starten of een pagina te laden. Wat kan je hieraan doen?
De oplossingen zijn relatief eenvoudig: je computer met enige regelmaat ‘schoonmaken’. Ja, haha, zult u denken aan de buitenkant met een doekje, puh dat zal wel helpen…. Nou ja, los van het feit dat uw scherm en toetsenbord af en toe een doekje wel kunnen gebruiken, is dat niet waar ik op doel.
Je computer schoonmaken kan prima door een programmaatje te starten dat standaard in Windows zit: schijfopruiming. In dit programma kan je aanklikken welke onderdelen je geruimd wil hebben. Daarbij zijn de prullenbak, tijdelijke internet bestanden en tijdelijke bestanden de belangrijkste. Wist je dat iedere pagina die je op internet bezoekt ook op jouw computer wordt opgeslagen?
Met dit onderwerp komt ook een waarschuwing. Op internet zijn veel programma’s te vinden die een soortgelijke actie uitvoeren als schijfopruiming. Wees voorzichtig met het downloaden van deze programma’s; ze doen niet altijd wat ze beloven en soms raakt u van de regen in de drup en wordt uw computer nog langzamer.
Altijd actueel: internetfraude
Ja hoor, ook onze klanten kunnen de dupe worden van internetfraude. Momenteel zijn e-mails van bekende grote bedrijven de manier om mensen te verlokken tot het doen van onverstandige klikken. Afgelopen week was ik mijnheer Ben. Hij liet mij een prachtig bericht zien dat hij van de Nederlandse Spoorwegen, de zogenaamde Spoorwinkel.nl had ontvangen. Hij kreeg een gratis kaartje om door heel Nederland te reizen voor twee personen.
Dat klinkt te mooi om waar te zijn, vertelde ik hem. Helaas had ik gelijk. Als je eenmaal op het bericht klikt dan wordt gevraagd om je telefoonnummer in te vullen en vervolgens ga je allemaal berichten krijgen die jou geld kosten. Zie daar maar weer eens vanaf te komen, want ze vertellen je er niet bij hoe je deze dienst uit kunt zetten.
Net als ‘phishing’, waar criminelen achter jouw bankgegevens willen komen, worden e-mails gebruikt om je in een val te lokken die altijd geld kost. Laat u niet misleiden en internet met uw verstand.
Wilt u weten hoe u internetfraude voorkomt?
Klik hier: https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/campagnepagina/
Van de steentijd naar 2016
Gebruikt u ook nog een computer met daarop het XP besturingssysteem? Prettig dat u zo vertrouwd bent met deze pc, maar raakt u dan niet achterop met de nieuwste ontwikkelingen.
Het zal u vast niet ontgaan zijn; Windows 10 is uit. Dit is geen groot nieuws, maar heeft meer impact dan u denkt. Vandaag kwam ik weer bij een klant die nog werkt met Windows XP. Niet dat dit erg is, maar deze klant ontvangt geen ondersteuning meer van Microsoft. Tenminste als particulier niet meer. Voor overheden wordt een uitzondering gemaakt.
U bent dus eigenlijk wel verplicht om over te stappen. Het zal immers niet lang meer duren of u gaat programma’s (software) krijgen die niet werken op een XP-pc. Een simpel voorbeeld: u koopt een nieuwe printer. Heeft een nog een XP-pc dan zal het best lastig zijn om die nog op uw pc te installeren. Het systeem wordt massaal door alle producenten gedumpt.
Kortom u zult op den duur over moeten naar een ander systeem. Uw XP-pc zal meer kuren gaan vertonen, erg traag worden en u zult zich ergeren telkens als u uw pc aanzet. Wacht daarom niet te lang met de aanschaf van een nieuwe computer. U blijft dan op de hoogte van de nieuwste mogelijkheden van computers en het steeds sneller werken. Ervaar zelf hoe u dan van de computer steentijd naar het moderne tijdperk van 2016 gaat.